spring naar de inhoud spring naar de navigatie

Emotionally Focused Therapy

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een model voor relatietherapie, die gebaseerd is op de hechtingstheorie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson. Bij EFT is het uitgangspunt, dat niet de partners, maar hun relatie het probleem vormt. EFT is bedoeld voor paren die verwijdering ervaren binnen de relatie of vastlopen in een patroon van conflicten. Het stelt de emoties van de partners centraal en streeft naar een verbeterde emotie-interactie binnen het systeem. Moeilijkheden ontstaan doordat partners vanuit bepaalde patronen handelen en daarin verstrikt raken zonder dat ze inzicht hebben in hun eigen emotionele behoeften en die van de ander. Er kan dan een patroon van negatieve reacties ontstaan, die het gevoel van verbondenheid en veiligheid aantasten.

EFT helpt paren zich bewust te worden van de gevoelens en verlangens die onder dit patroon liggen, zodat dit doorbroken kan worden. De onderlinge verbondenheid wordt vergroot, zowel in de basis van de relatie als in het dagelijks leven. Partners leren om ruzies of steeds terugkerende, de relatie ondermijnende dialogen om te buigen naar gesprekken waar men elkaar steun kan vragen en bieden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat EFT geschikt is voor paren van verschillende geaardheid, culturele achtergrond, in verschillende levensfasen en ook bij paren die te maken hebben met verlies, depressie en trauma.

EFT is een integratief model, waarin drie theoretisch perspectieven bij elkaar komen: de hechtingstheorie, het systemische of interpersoonlijke perspectief en het experiëntiële of intrapersoonlijke perspectief. EFT is wetenschappelijk onderbouwd en evidence-based.