spring naar de inhoud spring naar de navigatie

Toine den Hollander

Na zijn studie Geneeskunde (1985, Erasmus Universiteit Rotterdam) voltooide hij, na als militair arts in het militair hospitaal dr. A. Mathijssen te Utrecht te hebben gewerkt, de medisch specialistische opleiding (Erasmus MC te Rotterdam en Erasmus Sophia Kinderziekenhuis) tot psychiater en psychotherapeut in 1991. Daarna was Toine enkele jaren als psychiater werkzaam in het ErasmusMC te Rotterdam, op het gebied van patiëntenzorg, opleiding en onderzoek.

Hierna vervolgde Toine met een specialistische psychotherapeutische opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut en psychoanalyticus (erkenning in resp. 1998 en 2000). In 2012 voltooide hij de opleiding tot Emotionally Focused partner-relatietherapeut (ICEEFT en stichting EFT Nederland). Door psychiatrie en psychotherapie vanuit het psychoanalytisch-, gehechtheidstheoretisch en experiëntieel referentiekader te combineren kan hij een pallet aan (integratieve) behandelingen bieden, aan individuen en (echt)paren vanaf ongeveer 18 jaar.

Toine is sinds 1993 (parttime) werkzaam in de vrijgevestigde praktijk waar het hoofdaccent kwam te liggen op diagnostisch onderzoek en psychotherapie. Vanaf 2001 werd gezamenlijk met zijn echtgenote Sandra den Hollander, orthopedagoog (www.sandradenhollander.nl), de maatschap Den Hollander Van den Broek opgericht. Naast de vrijgevestigde praktijk is Toine tevens in instellingsverband als psychiater, psychotherapeut en opleider/supervisor werkzaam.

Daarnaast heeft hij zich sinds 2010 toegelegd op het geven van leertherapie, leeranalyse en supervisie psychotherapie. Registraties daarvoor bij NVP en NVPP garanderen de erkenning voor toekomstige psychiaters, klinisch psychologen en psychotherapeuten. Daarnaast werkt hij als freelance docent voor NVPP en RINO Zuid.

Sinds 1995 maakt Toine deel uit van de psychoanalytische kern Zuid Nederland, een groep van samenwerkende psychoanalytisch opgeleide collega’s (zie: www.psychoanalysezuid.nl), en participeert hij in een aantal intervisiegroepen van collega psychiaters, psychoanalytici, psychotherapeuten en systeemtherapeuten.

Lidmaatschappen

  • lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)
  • lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP)
  • lid van de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV)
  • lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie (NVPP)

Overige functies

  • lid visitatiecommissie psychiatrie van de registratiecommissie geneeskundig specialisten van de KNMG (RGS)